Mäta kučeravá

Vypredané

Výborná mäta do kuchyne.    Mäta kučeravá je na Horehroní známa ako "medzibrodská mäta", pretože sa v Medzibrode bežne pestuje a používa v kuchyni, hlavne do slávnej medzibrodskej harule. 

2,50 €
Please select variants first

Mäta je veľmi známa ako čajovina, ale tento druh, ktorý neobsahuje toľko mentolu ako mäta pieporná, sa v kuchyni dobre uplatní aj ako korenina.                                                                                                                                                                   V niektorých krajinách servírujú baraninu, ale aj iné pečienky s omáčkou z mäty .

U nás sa ako korenie zriedkavo používa pre svoju vôňu, hoci napríklad v ovocných šalátoch dáva niekoľko lístočkov veľmi pikantnú príjemnú chuť.

Vynikajúcu chuť dáva plnke do moriaka spolu s materinou dúškou a majoránom.

Je veľmi zdravá, hlavne pri poruchách trávenia a plynatosti.

Používa sa aj v likérnickej a kozmetickej výrobe. Rastlina obsahuje éterické oleje, triesloviny, horké látky a kyselinu chlorogénovú.

Pestovanie: Pestuje sa v dobre obrobenej, hlbokej, stredne viazanej pôde s dobrým vodným hospodárstvom. Rozmnožuje sa na jeseň alebo na jar priesadami, resp. z výhonkov delením.

Naše sadenice nie sú žiadne úbohé semenáčky, všetky  majú svoj prvý rok a prezimovanie vo voľnej prírode studeného Horehronia už za sebou, takže sa vám bezpečne ujmú.

Pri umelo vyrábaných koncentrátoch a tinktúrach z mäty pozor:

Vyššie dávky syntetického mentolu, respektíve silice (Oleum menthae piperitae), môžu spôsobiť otravu.
Deti reagujú na predávkovanie mentolu citlivejšie než dospelí. Otrava sa prejavuje vracaním.
Môže nastať aj paralýza vitálnych centier v predĺženej mieche.
Terapeuti musia rátať s možnosťou vzniku alergie na mentol.

Takéto vysoké množstvá mentolu NIKDY neobsahuje prírodná rastlina, len umelo vyrobené výťažky .

11

.


                                     Liečivé bylinky pre telo i dušu :


                               Objednávky na veštenie a konzultácie :