Mäta čokoládová

Najkrásnejšia čokoládová vôňa, lahodná chuť , priaznivý obsah mentolu a zachované všetky liečivé vlastnosti predurčuje tento druh mäty na úspech, ktorý si zaslúži.  Typická anglická mätová čokoláda používa iba tento druh mäty.

2,50 €
Please select variants first

Mäta čokoládová ako viacnásobný hybrid sa podobá všetkým zložkám kríženia: m.dlholistej - m. okrúhlolistej - ktorá má zhruba okrúhle listy a mäte vodnej a klasnatej .

Zbiera sa predovšetkým list, spravidla na začiatku kvitnutia, najlepšie okolo 10 hodiny dopoludnia.

Mätová vňať - Herba menthae piperitae

Zbiera sa na začiatku kvitnutia v júli až septembri. Zber sa robí viackrát do roka, vždy za sucha, keď vňať dorastie do výšky 25 až 30 cm

Suší sa na dobre vetraných miestach v tieni, v tenkých vrstvách.  Najvhodnejšia je teplota 20 až 30 st. C .

Z obsahových látok mäty je najdôležitejšia silica
(1-3%, z toho 50% predstavuje mentol, najmenej - 5% - jeho estery s kyselinou octovou a valérovou), ďalej mentón, felandrén, pinén, sabinén, pulegón, cineol, piperiton, ďalej nie veľa mentofuranu, jasmón a i.
Z ďalších obsahových látok sú najvýznamnejšie triesloviny (až 12%), horčiny a flavónové glykozidy a minerálne soli.

Terapeutickú účinnosť drogy určuje predovšetkým mentol, ktorý má výrazné antiseptické vlastnosti.  Miestnym podráždením chladových receptorov potláča citlivosť nervových zakončení a vyvoláva príjemný pocit chladu, ktorý prekryje iné nepríjemné pocity, ako je napríklad svrbenie, pálenie, dráždenie alebo miernejšia bolesť.


Preto sa droga (ale najmä izolovaný mentol) pridáva do mazadiel a mastí používaných jednak pri kožných ochoreniach, jednak na zapálené a bolestivé infekcie nosovej sliznice.
Protizápalový a antiseptický účinok drogy sa využíva pri infikovaných kožných infekciách, zápaloch slizníc ústnej dutiny i horných dýchacích ciest a pri poruchách v tráviacom trakte.

Normalizáciu tráviacich procesov posiľňuje ešte žlčopudným a žlčotvorným účinkom.    Silica napomáha aj vylučovanie tráviacich enzýmov, čím zlepšuje chuť do jedenia. Podáva sa ako pomocný liek pri žlčových kameňoch a zápaloch žlčových ciest.
Výskumy v ostatných rokoch potvrdili aj mierny uvoľňujúci vplyv na hladké svaly tepien, čím sa znižuje krvný tlak.

Známy je povzbudzujúci účinok mentolu na centrálny nervový systém .

Osvedčili sa aj mätové kúpele, a to pri psychickej labilite, pri reumatizme a pri niektorých kožných ochoreniach.
Mentol tvorí častú zložku protireumatických mazadiel a šňupacích mastí a používa sa proti svrbeniu.                         Vyrába sa tiež synteticky (z tymolu alebo piperitonu či citronelalu alebo z pinénu, príp. iných monoterpénov).
Syntetické produkty však obsahujú viaceré stereoizoméry mentolu (napr. neomentol s nepríjemným chuťovým vnemom).

RECEPTY:

LIST:
ZÁPAR: Pripravuje sa z jednotlivej dávky 1,5 g, alebo z 1 kávovej lyžičky na šálku vody; pije sa 3 krát denne pred hlavnými jedlami. Často sa užíva aj 1-3% zápar.

VŇAŤ:
ZÁPAR: Používa sa jednotlivá dávka 3 g, alebo 2 kávové lyžičky na šálku vody; pije sa 3 krát denne pred jedením.


Na udržanie telesnej kondície doporučoval svetoznámy Maurice Messegué závodníkom Tour de France popíjanie záparu, pripraveného zo 6 špetiek mäty a 3 špetiek listu rozmarínu na 1 l čaju.

Ten istý autor mal veľké úspechy v boji proti frigidite a impotencii so zmesou 2 špetiek mäty piepornej a 1 špetky saturejky na pohár bieleho vínneho striku, podávané formou záparu.
Arabi veľmi radi popíjajú na povzbudenie zelený čaj s prídavkom mäty .

Zápach z ústnej dutiny odstránime zmesou mäty piepornej, rumančeka a šalvie.
Hrsť zmesi dáme do 0,5 l studenej vody a potom opatrne zahrievame a necháme 5 minút veľmi opatrne povariť, necháme krátko vyluhovať a precedíme. Kloktáme aspoň 2 krát denne a občas vyplachujeme ústa.

Pri nervovej kríze sa ukľudníme záparom zo zmesi: po 1 čajovej lyžičke mäty, medovky a rozdrveného anízu prelejeme šálkou vriacej vody, necháme 10 minút vyluhovať a precedíme. 

Ak je potrebné, pijeme 1 šálku osladenú medom, inak počas kritickej doby 3 šálky denne medzi jednotlivými jedlami.

Pri zápale ďasna viackrát denne vyplachujeme ústa nálevom z mäty alebo šalvie. Pred spaním robíme jemnú masáž ďasna.

Opuchnuté a unavené nohy ošetríme kúpeľom, do ktorého dáme zápar z mäty. 

Hrsť listov mäty prelejeme 1 l vriacej vody a prikryté necháme 15 minút vyluhovať a potom precedíme. Čas kúpeľa má byť asi 10 minút.

Prášok užívaný denne 1 až 2 krát na špičku noža (vo vode alebo nasypaný do jedla), nám spraví rovankú službu ako čaj.

Rastlina je pri užívaní v bežných dávkach úplne neškodná, a preto vhodná aj pre deti a staršie osoby.

Pri umelo vyrábaných koncentrátoch a tinktúrach z mäty pozor:

Vyššie dávky syntetického mentolu, respektíve silice (Oleum menthae piperitae), môžu spôsobiť otravu.
Deti reagujú na predávkovanie mentolu citlivejšie než dospelí. Otrava sa prejavuje vracaním.
Môže nastať aj paralýza vitálnych centier v predĺženej mieche.
Terapeuti musia rátať s možnosťou vzniku alergie na mentol.

Takéto vysoké množstvá mentolu NIKDY neobsahuje prírodná rastlina, len umelo vyrobené výťažky .



                                              Liečivé bylinky pre telo i dušu :


                                   Objednávky na veštenie a konzultácie :