Recepty z rakytníka

29.08.2019
rakytník
rakytník

Rakytník s medom

Najjednoduchší a najrýchlejší recept na zdravie:

Plody rakytníka rešetliakového nasypem do pohára so širokým uzáverom / asi do 2/3 / a zalejem rozpusteným medom. Uložím do tmy a chladu. Hotový je za 3 týždne.

Užívam ho denne nalačno v množstve 5 bobuliek s medom,                 teda asi jednu kávovú lyžičku.

Po 20 minútach sa môžete naraňajkovať.

Takto upravený rakytník nás chráni pred jesennými virózami, ale pomáha aj pri poruchách trávenia.     Lieči aj mnohé iné ochorenia    .                                                  Rakytník a pravý včelí med je vynikajúca kombinácia.

Zaručí vám, že neochoriete na angíny či virózy celú zimu.

Rakytníkový olej  

Rakytníkový olej možno s úspechom použiť pri všetkých druhoch nachladnutia, bolesti hlavy, stresu, pracovnej aj športovej záťaži, pri rekonvalenscencii po chorobách a chirurgických zákrokoch, ako stimuláciu zažívania,

na zvýšenie odolnosti organizmu, regeneráciu tkanív a sliznice tráviaceho ústrojenstva , udržiava správnu hladinu cholesterolu, pomáha liečiť :

popáleniny a kŕčové žily , zápal horných dýchacích ciest , omrzliny a preležaniny, používa sa aj na viac druhov kožných chorôb, má pozitívne účinky pri rakovine zažívacej sústavy.

Spôsob prípravy :

Obraté nebo rozmrazené plody rakytníku sa musia najskôr rozdrviť, a to v mixéri pri malých otáčkach, nebo ešte lepšie v odšťavovači s rotačnou planžetou.
Drť sa dá ľahko precediť cez sitko, kde sa oddelí šťava od šupiek se semenami. Šťava sa potom ďalej spracováva rôznymi spôsobmi buď samostatne, nebo v kombinácii s inými ovocnými šťavami.

Šťava je dosť kyslá a výborne doplňuje zeleninu či ovocie, ktoré majú kyselín málo (mrkva, hrušky, jablka).


Z drti plodov po vylisovaní zostanú šupky a semená.

Tie je nutno dať na sito nebo na papier a dobre vysušiť. Vysušené sa potom môžu v sklenici uchovávať pre spracovanie na rakytníkový olej.

Pre domácu potrebu olej získame tak, že rozdrvené šupky so semenami zalejeme rovnakým objemom slnečnicového oleja.

Zmes sa ponechá v tme v sklenenej nádobe pri izbovej teplote asi 5 dní za každodenného premiešavania.

Behom tejto doby sa olej zafarbí do oranžova. Po prefiltrovaní zmesi cez husté plátno sa na výlisky naleje nový olej a rovnaký proces macerácie sa môže opakovať i po tretí raz.
Všetky oleje sa potom zmiešajú. Olej získa okrem krásnej oranžovej farmy i rakytníkovú vôňu.

Uchovávajte v chladne v tmavých fľaštičkách, vydrží vám rok, až do ďaľšej úrody.

Možno by vás zaujímalo...


Sú na svete miesta, kde sa realita len tenučko dotýka tohoto sveta, miesta brán a priechodov do iných dimenzií . Sú to požehnané miesta, spájajú nás so svetom detstva a časom, keď naše oči ešte videli , uši počuli a srdce vímalo záchvevy krídiel motýľov i víl.

Výskum naznačuje, že arónia môže mať významné zdravotné prínosy, pokiaľ ide o boj proti rastu určitých druhov rakoviny a súvisiacemu poškodeniu tela.