Arónia čiernoplodá

Výskum naznačuje, že arónia môže mať významné zdravotné prínosy, pokiaľ ide o boj proti rastu určitých druhov rakoviny a súvisiacemu poškodeniu tela.
Arónia sa do východnej Európy dostala zo Sovietskeho zväzu.
Už slávny Mičurin s pestovaním arónie urobil množstvo pokusov.
Nadšený mimoriadnou odolnosťou rastliny voči nepriaznivým klimatickým podmienkam v Rusku, vypestoval veľkoplodé odrody arónie, ktoré sľubovali vysoké výnosy úrody aj v chladných oblastiach.
Čoskoro potom sa objavili prvé veľké sady pestujúce aróniu na území bývalého Sovietskeho zväzu. Bola tiež ideálnym ovocím pre súkromné záhradky.
V 70-tych rokoch sa Arónia dostala cez východnú Európu do bývalej NDR. V tom čase sa tmavé bobule prvýkrát používali ako prírodné rastlinné farbivo pre potravinársky priemysel.
Po páde múru v roku 1989 sa záujem o tmavé, skôr kyselé ovocie vrátil.
Na lekárskej univerzite v Plovdive skúmali vplyvy šťavy z arónie pri liečbe diabetikov. Dospeli k názoru, že zázračné ovocie má mimoriadne účinky pri doplnkovej liečbe diabetikov.
Dnes je v Nemecku , Rakúsku a Poľskumnoho stoviek hektárov sadov s aróniou-
stala sa z nej módna záležitosť a superpotravina:
to samozrejme nie je nič nové-
už Indiáni zo Severnej Ameriky používali plody arónie do jedla na cesty, zvaného pemmican-čo bolo sušené mäso a ovocie.
Ľudové liečiteľstvo v Rusku čiernu aróniu tiež už stáročia využíva na rôzne neduhy ako domáci liek.
Predovšetkým pri črevných infekciách, kožných ochoreniach, infekciách močových ciest a pri vysokom krvnom tlaku.
Polyfenol a flavonoidy, na ktoré je arónia mimoriadne bohatá viažu protizápalové markery (napr. cyklooxygenázu, resp. TNF-alfu)
Okrem toho blokuje enzým, ktorý by spôsobil tvorbu kyseliny arachidonovej, ktorá je spúšťačom všetkých zápalových procesov.
Plody obsahujú aj antiplesňové a antibakteriálne látky a preto sa málo kazia.
Obraté vydržia v chlade a tme čerstvé 2 mesiace i dlhšie.
Kríky sú odolné proti mrazom aj suchu.
Arónia nevyžaduje takmer žiadnu chemickú ochranu, lebo v prírode neexistujú škodcovia ani choroby, ktoré by kríky ohrozili.
Bobule sú tiež veľmi odolné proti hnilobe alebo iným ochoreniam. Aj keď spadnú na zem, veľmi dlho zostanú zdravé.
Obsahuje bioflavonoidy vrátane vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, rutin , triesloviny. Sorbitu obsahujú až 3,5% - je náhradou cukru pre chorých cukrovkou. Majú značný obsah železa a mikroelementov - ako napr.: bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén a další.
Plody bez semien obsahujú až 400 mikrogramov jódu na 100 g.
Konzumácia ovocia s vyšším obsahom bioflavonoidov je veľmi vhodná pri vysokom krvnom tlaku, stresu, chronických bolestiach, zápalopch (vrátane zápalu pľúc) a skleróze.
Rutín obsiahnutý v plodoch sa používa k výrobe liečiv
Prírodné modré a červené pigmenty obsiahnuté v bobulovinách - antokyány - patria do skupiny polyfenolov.
Antokyániny sú bioaktívne látky, ktoré majú vplyv na množstvo procesov prebiehajúcich v ľudskom organizme. Tieto farbivá sa v poslednej dobe preslávili svojou schopnosťou neutralizovať voľné radikály - okrem iného pomáhajú spomalovať starnutie buniek. Voľné radikály hromadiace sa v našom tele môžu viesť ku vzniku mutácii a tým spôsobiť rôzne rakovinové ochorenia.
Antokyániny obsiahnuté majú schopnosť.
-
chrániť pred vznikom rakoviny
-
sú prevenciou proti vzniku srdcového infarktua arteriosklerózou
-
pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb
-
prevencia diabetu
-
prevencia Alzheimerovej choroby
-
prevencia reumatizmu či artritídy
Bioflavonoidy podporují pôsobenie vitamínu C a pôsobí s ním často synergicky.
Plody arónie je vhodné doplniť vitamínom C v tabletách alebo ovocím s vyšším množstvom vitamínu C hlavne pri zpevňovaní kapilár, liečbe hypertenzie, aterosklerózy, nachladenia a zápale pľúc.
ANTOKYANÍNY sú flavonoidy. Nachádzajú sa hlavne v šupkách a jadierkach.
V r.1936 maďarskí vedci István Rusznyák a Albert Szent-Györgyi potvrdili, že v rastlinách zohrávajú esenciálnu úlohu, pričom v ľudskom organizme pôsobia podobne ako vitamíny.
Z ďalších priaznivých fyziologických účinkov môžeme vyzdvihnúť antibakteriálne, antiparazitárne, hepatoprotektívne a antivírusové účinky.
Majú aj antimutagénny účinok, inhibujú glykozyltransferázovým enzýmom, zabraňujú výskytu zubného kazu, blokujú lipidovú peroxidáciú, ba majú aj protinádorový účinok.
Bol potvrdený ich cytotoxický účinok u nádorových buniek. V prípade popálenín a poškodenia pokožky flavonoidy stimulovali tvorbu epitelu.
O fyziologických účinkoch antokyinínov je dôležité vedieť, že pôsobia predovšetkým
v zažívacom trakte a obehovom systéme.
Inaktivujú voľné radikály, vo fosfolipidovej vrstve biomembrán inhibujú peroxidáciu lipidov, znižujú oxidačné poškodenie LDL, a tým aj riziko vzniku aterosklerózy.
Aronia je výživná potravina obsahujúca širokú škálu vitamínov a minerálov vrátane zinku, horčíka , železa a vitamínov C, B a K.
Zdá sa, že Aronia má tiež významné pozitívne účinky, pokiaľ ide o inzulín a zlepšenie imunitnej funkcie. Tieto účinky môžu byť obzvlášť cenné pre ľudí s cukrovkou alebo prediabetov.
Vedci sa domnievajú, že bobule arónie môžu mať ochranné účinky na pečeň a tiež pomáhajú znižovať príznaky a poškodenie spojené s poruchami žalúdka.
Arónia je účinná pri znižovaní krvného tlaku a napomáha relaxácii krvných ciev. Niektorí vedci naznačujú, že by to mohol byť užitočný nástroj pri liečení cievnych ochorení.
Zatiaľ sa neobjavil žiadny dobre zdokumentovaný dôkaz o zdravotných rizikách spojených s aróniou.